Chuniversiteit logomarkChuniversiteit.nl
Chuniversiteit­schrift

Een dag in het leven van een backend engineer bij NOS Digitale Media

Hoe is het om als backend engineer verantwoordelijk te zijn voor één van de meest bezochte nieuwsplatformen van Nederland?

Parodie van de voorpagina van NOS.nl, met o.a. de artikelen ‘Conservatieven willen af van moderne softwarearchitectuur: “moeten terug naar God classes”’ en ‘Developers reversen massaal hun LinkedIn-lists om maar van vervelende recruiters af te komen’.
‘Waarom staat dit niet op NOS.nl?’

De meeste Nederlanders kennen de NOS vooral als een publieke omroep die radio- en televisieprogramma’s maakt, zoals het achtuurjournaal, Studio Sport, en Met het Oog op Morgen. Maar als bezoeker van deze website behoor je waarschijnlijk tot de groep mensen die de NOS vooral kent van hun online activiteiten, zoals de explainers van NOS op 3 en livestreams van grote evenementen en breaking news.

Sinds 2019 werk ik bij Digitale Media, de afdeling bij de NOS die verantwoordelijk is voor alle online producten waarmee gebruikers het nieuws kunnen volgen. Dat is hartstikke leuk, want heeft wel eens de website of de mobiele apps voor Android en iOS gebruikt. Daardoor hoef je op feestjes nooit uit te leggen waar je aan werkt.

Voor elk type platform (web, Android, iOS) hebben we binnen Digitale Media een scrumteam dat continu werkt aan het onderhouden en verbeteren van onze applicaties. Daarnaast hebben we een designteam en een datateam, die allebei op hun eigen manier werken aan het optimaliseren van jullie gebruikerservaring. En sinds kort hebben we ook een labteam dat innovatieve concepten uitwerkt.

Zelf ben ik lid van het backendteam, dat de API’s levert waarmee de NOS-websites en -apps onze livestreams, nieuwsartikelen en video’s ontvangen. Daarnaast deployen en beheren we alles wat we maken, en zijn we (buiten superevenementen zoals het WK Voetbal) het enige team binnen Digitale Media dat bereikbaarheidsdiensten draait.

Hoe het allemaal begon

Link

Het had weinig gescheeld of ik was helemaal niet bij dit leuke team terechtgekomen. Rond 2017 was de NOS ook al op zoek naar een backend developer. Ik was toevallig als developer op zoek naar een nieuwe baan – maar dan wel in de ov-sector, en anders een die heel erg goed betaalde. Dat zijn twee dingen die de NOS als publieke omroep niet kon bieden, en dus werd het .

Pas toen ik anderhalf jaar later werd benaderd door een corporate recruiter besloot ik het toch maar een kans te geven. De missie van de NOS en ik was stiekem wel een beetje benieuwd hoe het zou zijn om te werken bij een publieke omroep. Na twee goede kennismakingsgesprekken met o.a. de product owner en wat backenders was ik dermate enthousiast geworden dat ik besloot om toch maar eventjes een paar jaar bij de NOS door te brengen.

Uiteindelijk bleek dat ‘eventjes’ toch niet zo ‘eventjes’ te zijn: inmiddels zijn we al drieënhalf jaar verder en ben ik niet alleen backend engineer, maar zit ik ook in de ondernemingsraad; time flies when you’re having fun!

Gewoon een normale werkdag

Link

Als je de posts op social media en wervingssites mag geloven is het werk bij veel bedrijven zó leuk en afwisselend, dat geen dag hetzelfde is. Niet bij de NOS, want ons team werkt in sprints van twee weken, en die lijken – net als bij zo’n beetje elk ander normaal bedrijf – best veel op elkaar.

09:00

Een doorsnee werkdag begint voor mij in zekere zin al wanneer ik in de sprinter naar Hilversum zit; dan lees ik het nieuws in de NOS-app (uiteraard om te kijken of alles nog goed werkt). Ook check ik alvast Slack en Outlook zodat ik weer helemaal op de hoogte ben van het ‘nieuws’ van onze eigen organisatie.

Eenmaal aangekomen op station Hilversum Media Park is het nog tien minuutjes lopen naar de NOS. Dat begint relatief leuk, met een interessant ontworpen loopbrug die de naam ‘Kijkbuis’ draagt. Maar al gauw verandert die wandeling in een treurtrip. Het Media Park is oorspronkelijk gebouwd in de jaren 60, en daarbij hoort ook dezelfde bouwstijl die je ook ziet in wijken als Kanaleneiland (Utrecht) of de Bijlmer (Amsterdam). Ook de NOS is – samen met de NPO – gehuisd in een brutalistisch gebouw dat in de DDR niet zou hebben misstaan. Gelukkig ziet het er van binnen stukken leuker uit.

De afdeling Digitale Media zit op het moment van schrijven op de , waar ook Sport en Nieuwsuur (dat samen met de NTR wordt gemaakt) te vinden zijn. In onze kamer is ruimte voor 16 flexwerkplekken. Dat is bij lange na niet genoeg voor de plusminus 30 mensen die onze afdeling groot is, maar omdat we momenteel veel thuiswerken is dat in de praktijk geen probleem. Ik zoek een leuk plekje uit naast een teamgenoot en sluit mijn laptop aan op het scherm. Tijd om écht aan het werk te gaan!

10:45

Om kwart voor elf is onze daily scrum, een staand overlegje waarin we in een kwartiertje tijd over ons JIRA-bord heen ‘surfen’; wat hebben we gisteren bereikt, wat kan gereviewd worden, waar zijn we mee bezig, komt alles op tijd af? Hoewel er vaak weinig spannends te melden valt, is dit toch één van de belangrijkste overlegmomenten van de dag. Soms loop je immers tegen problemen aan, en dan is het handig als er iemand kan meekijken. Bijvoorbeeld wanneer integratie met een externe leverancier niet (goed) werkt, je een nieuwe feature moet inbouwen in een oud, complex systeem dat je niet snapt, of er een kritieke bug is die vandaag nog opgelost moet worden.

Op hebben we ook altijd een teamoverleg, waarin we grotere onderwerpen bespreken die voortkomen uit onze daily, retrospectives, of gewoon op iemands wensenlijstje staan. Deze week is die om elf uur, direct na de daily. Vandaag bespreken we twee onderwerpen: welke stappen we moeten zetten om onze DevOps-processen verder te optimaliseren (‘opsimalisaties’) en hoe we de migratie van een grote database het beste kunnen aanpakken. Eén iemand notuleert, zodat we niet vergeten wat we besproken en afgesproken hebben.

11:45

Het teamoverleg duurt tot kwart voor twaalf, want dan gaat onze afdeling naar om te lunchen. Dat klinkt misschien een beetje vroeg, maar daar zijn goede redenen voor.

Ten eerste is onze kantine gevestigd op de eerste verdieping. Door de grootte en inrichting van het gebouw kan het even duren voordat iedereen beneden is. Daarnaast wordt de kantine ook gebruikt door gasten en medewerkers bij de NPO; bij elkaar zijn dat vele honderden mensen die allemaal om twaalf uur zin hebben om iets te eten. Door iets vroeger te lunchen, zijn we de drukte dus voor en hoeven we in de kantine niet overal voor in de rij te staan.

Meestal lunchen we een half uurtje. Dat doen we samen; wel zo gezellig!

12:15

Tot nu toe bestond de dag vooral uit praten en heb ik nog geen regel code kunnen lezen of schrijven. Ik heb nu eindelijk tijd om even wat pull requests te reviewen, wat te onderzoeken, of wat code te schrijven; zolang het maar een kleine taak is, want over iets meer dan een uur staat er weer iets op de agenda.

13:30

Om half twee hebben we het derde overlegmoment van vandaag: de refinement. In dit overleg lopen we samen door onze backlog om te bespreken wat er de komende tijd gedaan moet worden, wat daarvoor nodig is, en hoeveel werk we denken dat het gaat kosten.

Deze werkzaamheden bespreken we vaak aan de hand van grotere thema’s (epics). Aan sommige thema’s, zoals het ondersteunen van vierkante (1:1) video’s en het bouwen van een sectie voor het WK Voetbal 2022, werken we samen met onze web- en app-teams. Andere thema’s, zoals het verbeteren van de zoekresultaten en de eerdergenoemde ‘opsimalisaties’ zijn puur technisch van aard en dus volledig ‘van’ ons.

14:30

Na een uur zit de refinement voor deze week erop en gaan we eindelijk écht aan de slag. Eén iemand gaat verder met de taak waar ze vóór het overleg al aan begonnen waren, een ander pakt een nieuwe taak op waar ze zich op kunnen storten of kijkt (fysiek of via Code With Me) mee met iemand anders.

Tussendoor zitten we allemaal op Slack, waar we zowel onderling als met mensen uit andere teams communiceren. Wanneer dat kan, lopen we bij mensen langs; om samen naar een probleem te kijken, om te sparren, of gewoon om een praatje te maken.

17:30

Naarmate de middag vordert breien steeds meer mensen er een eind aan. De meeste mensen werken bij ons ‘gewoon’ van negen tot half zes, maar sommigen zijn al sinds half acht aan het werk en zijn dus om vier uur al naar huis gegaan. Daarnaast heb je ook mensen zoals ik, die pas rond tienen zijn komen aankakken. Ik werk dus nog eventjes door.

Zo tegen zes uur is onze kamer helemaal leeg, maar dat geldt niet voor de rest van het pand. Bij Nieuws en Nieuwsuur wordt nog net zo hard gewerkt als eerder op de dag en bij Sport is de bezetting momenteel zelfs hoger dan overdag. Hieraan zie je heel goed dat de NOS primair nog steeds een televisieomroep is; ’s avonds worden namelijk onze belangrijkste programma’s uitgezonden op televisie.

Dat het druk is, merk ik ook terwijl ik naar beneden loop voor mijn tweede bezoek aan de kantine. Veel mensen lopen met een goed gevuld dienblad naar boven. Waar men overdag vaak nog de tijd neemt om echt in de kantine te lunchen, moet de avondploeg dat achter hun werkplek doen: de deadlines van televisieprogrammering zijn immers vrij hard.

Als ik klaar ben met eten loop ik weer terug naar mijn werkplek om daar de pull requests te bekijken die mijn teamgenoten vandaag hebben geproduceerd. Zelf open ik ook nog een pull requestje, zodat ik daar de volgende dag feedback op kan krijgen. Daarna vind ik het wel mooi geweest voor vandaag. Morgen weer een dag.

Ook werken bij de NOS?

Link

Hopelijk heb je door dit artikel een iets beter beeld gekregen van hoe het is om als software engineer te werken bij de NOS.

Ook zin gekregen om aan de slag te gaan bij de NOS? Neem dan een kijkje op werkenbijdenos.nl. Digitale Media groeit hard, dus de kans is vrij groot dat er een engineering vacature tussen staat.

Momenteel zijn we zelfs ‘toevallig’ op zoek naar nieuwe backend engineers. Lijkt het je wat om mijn toekomstige collega te worden? Stuur me dan een berichtje via Twitter, LinkedIn, of [email protected]. Dat mag trouwens ook als je gewoon meer wilt weten over werken bij de NOS of iemand vragen wilt stellen voor een school-/studieopdracht (zorg er dan wel voor dat je dat niet een dag vóór de deadline doet 😉).